רגילים לתפור משמרות ארוכות? רגילים להיות יותר במטבח מאשר בבית, אך פתאום התגלגלתם למצב שבו לא יכולים להמשיך לעבוד? מצב של אובדן כושר עבודה עשוי לפגוש את כולנו, אם במסעדה ואם במשרת הייטק. מה אם כן עושים? ממי ניתן לקבל סיוע? כל עוד אתם שכירים, אתם יכולים להיות רגועים, אם כי גם עצמאיים אינם ננטשים מאחור. מה אם כן עושים כאשר מתגלגלים למצב כה לא פשוט וכה מטלטל כלכלית? מוזמנים ללמוד מי עשוי להעביר פיצויים ואף מי עשוי לסייע לאורך התהליך.
אובדן כושר עבודה – הגדרה
מצב של אובדן כושר עבודה נוגע לתרחיש שבו מחלה או תאונה מונעים להמשיך לעבוד. הפגיעה ביכולת להתפרנס יכולה להיות חלקית או מלאה והיא יכולה להיות זמנית או קבועה. לרשותכם מידע רלוונטי על אובדן כושר עבודה, כך שתוכלו לפעול בהקדם הניתן – כל עוד קל לאתר הוכחות ולהציג ממצאים תומכים. עם זאת, גם פה נעניק סקירה מקיפה אודות סיטואציה כה קשה, וראשית נתחיל עם ציון העובדה הבאה: מי שחווה אובדן כושר עבודה זכאי לקבל תמיכה. הן מטעם ביטוח לאומי והן מטעם הביטוח הפרטי והביטוח הפנסיוני, וכאן נעצור להרחיב בנושא.
תמיכה מטעם ביטוח לאומי
ביטוח לאומי מעניק סיוע לכל מי שמעל גיל 18 ומשלם דמי ביטוח לאומי. ביטוח לאומי בודק את דרגת האי כושר להשתכר ע"י בדיקה של רופא מטעמו, כאשר בהתאם לממצאים מכריעים לגבי העברת קצבה החודשית. כל עוד נקבע שאותו אדם סובל מעל ל50% אובדן כושר עבודה, הוא יהיה זכאי לקצבה חודשית, כאשר יש דרגות ושלל משתנים משלימים שמשפיעים הן על גובה הקצבה והן על ההיתכנות להשיג סיוע מקיף. כאן נציין שבין אם מדובר באובדן כושר עבודה חלקי או זמני, עדיין ניתנת תמיכה. מסקנה? גם אם קיימת ברקע פוליסה פרטית, אין לוותר על התנהלות מול ביטוח לאומי. אומנם לרוב לא נהוג שהסיוע החודשי יעלה על סכום של 75% מסך השכר החודשי, אך התייעצות עם איש מקצוע תסייע להבין כיצד ניתן להפיק את המיטב משני הכיוונים.
תמיכה מטעם הביטוח הפרטי
כשכירים, נראה שיש לכם ביטוח ייעודי מטעם קרן הפנסיה. חוק הפנסיה שנכנס לתוקף ב-2008 מחייב כל עסק לבטח את העובדים בקרן פנסיה, אליה המעסיק מפריש כספים, כאשר חלק מהעובדים נהנים גם מביטוח מנהלים. מדובר בשני נדבכים שבין היתר כוללים ביטוח ייעודי עבור אובדן כושר עבודה. על מנת להפעיל את הפוליסה נדרשים להגיש תביעה. במקרה זה קרן הפנסיה צפויה לערוך ועדה רפואית מטעמה, וזאת ללא קשר לעובדה שעברתם ועדה רפואית גם מטעם ביטוח לאומי. מומלץ להגיע לוועדה מצוידים במסמכים של בדיקת מומחה, ובטיפים שמסבירים מראש כיצד נכון להתנהל.
חשיבות ייצוג מקצועי
לכאורה ההתנהלות פשוטה, אך בפועל חשוב לדעת מול מי נדרשים לפעול, כיצד נכון להציג את הדברים ואף אלו הטבות משלימות קיימות ברקע. כך למשל ייתכן ש קיים ברקע ביטוח פרטי. מסקנה? כאשר מתגלגלים לסיטואציה משנה חיים כגון אובדן כושר עבודה, חיוני לוודא שמקבלים את הסיוע המרבי, משמע ייצוג של עו"ד מקצועי שמתמחה בתחום מהווה שלב חיוני. כך למשל אם לא מרוצים מההכרעה של הועדה הרפואית, טוב לדעת שניתן להגיש ערר.
נדרשת הבנה מקיפה
יש להבין בהקדם הניתן שבכל הנוגע לתביעת אובדן כושר עבודה קיימים שלל משתנים שדורשים בקיאות מקצועית. לדוגמה, אם עובדים זמן רב במטבח, ייתכן שהפיצוי צריך לגלם את שיעור קצבת הזקנה שהייתם אמורים לצבור עד לגיל פרישה.
שנסכם?
כאשר הפרנסה נלקחת מאתנו ונדרש לדאוג לעתיד, חשוב להיעזר בעו"ד שבקיא בתחום. אם כדי להפיק את המרב, ואם כדי לדעת כיצד מתמודדים עם טענות מטעם חברות הביטוח. בהצלחה!